Kørekort til lastbil

Kørekort til lastbil

På kurset bliver du stærk i kørsel med lastbil, lastsikring og køretøjets opbygning. Vi har ingen ventetid på prøver, så du kommer til teori- og køreprøve på de sidste dage af dit forløb.

Med et kørekort til lastbil, har du muligheden for at udleve drømmen som godschauffør, hvor du kan være meget selvstændig og komme vidt omkring i både Danmark og udlandet. Der bliver hver dag transporteret store mængder gods rundt i hele verden. Som lastbilchauffør bliver det dit ansvar, at godset kommer sikkert frem til det aftalte tidspunkt.

Kurset er en blanding af teori, praktisk undervisning og kørsel i lastbilen.

I den praktiske undervisning kommer du blandt andet til at prøve kræfter med: 
  • At sikre lasten. 
  • Gennemgå lastbilens udstyr.

I dine kørelektioner skal du:
  • Øve at køre, bakke og parkere lastbilen.
  • Teste lastbilens hestekræfter på glatbanen.

I teoriundervisningen bliver du klog på al kørsel med lastbil:
  • Køre- og hviletid.
  • Energirigtig kørsel.
  • Førstehjælp.
  • Logistik.

Når du er klar til at afslutte kurset og få dit lastbilkørekort, skal du op til en teoriprøve, en køreprøve og en EU kvalifikationsprøve. Vi har ingen ventetid på prøver, så de ligger i kursets sidste uge.

Adgangskrav

  • Være fyldt 21 år på prøvedatoen 
  • Gyldigt kørekort til personbil, kat. B.
  • Godkendt lægeerklæring til store køretøjer fra egen læge (Gruppe 2) 
  • Kunne beherske det danske sprog på niveau ”Prøve i dansk 2”.

Bemærk: Ønsker du også hænger kort på et senere tidspunkt, skal du medbringe 2 pasfotos til lægen, og meddele lægen at der skal krydses af i både lastbil Kat. C og vogntog/hænger Kat. C-E. Så slipper du for at betale for en ekstra lægeerklæring. Din lægeerklæring er gyldig i 1,5 år.

Gebyrer

Udover deltagerbetalingen, skal der betales følgende gebyrer:
  • 1 x Prøvegebyr (teori- og køreprøve) á 1.200 kr. til Færdselsstyrelsen
  • 1 x EU-Bevis á 260 kr. til Færdselsstyrelsen.
  • 1 x Førerkort á ca. 425 kr. til Færdselsstyrelsen
  • 1 x Lægeattest á ca. 600 kr. til egen læge.

Prøve

Uddannelsen afsluttes med en teori- og køreprøve til lastbil, kat. C og en EU kvalifikationsprøve.

Beviser

Når du har bestået dine prøver, får du nedenstående 3 beviser. Kørekort og EU bevis udstedes af Færdselsstyrelsen, og AMU beviset får du fra skolen, sendt til din digitale postkasse:
  • Lastbil kørekort, kat. C
  • EU bevis / Chaufføruddannelsesbevis
  • AMU-bevis

3_gode_grunde_COLOUR ..._(13)_(14)_(15)_(16)_(17)_(18)_(19)_(20)_(21)_(22)_(23)_(24)

3 gode råd til dig, der overvejer at tage et lastbilkørekort

  1. Tag springet – branchen mangler diglastbilchauffører er i høj kurs, og dit kørekort kan være nøglen til et stabilt og godt betalt job. vent ikke – det er din chance for hurtigt at komme i gang med en ny karriere.

  2. Vælg kvalitet og effektivitethos U/NORD får du hele pakken på kun 30 dage, inklusive teori- og køreprøve. ingen ventetid betyder, at du hurtigt kan tage styringen over din fremtid.

  3. Få professionel støtte og tryghedvores passionerede instruktører sikrer, at du føler dig godt klædt på både i teori og praksis. med os på sidelinjen er du i trygge hænder hele vejen til dit kørekort.
_A7S2927

Jobmuligheder

Transportbranchen har travlt og efterspørgslen på arbejdskraft er stor! Derfor er der gode muligheder for job som lastbilchauffør. Med et lastbilkørekort i hånden er jobmulighederne mange.

Du kan bl.a. arbejde som:
  • Godschauffør
  • Renovationschauffør
  • Tankbilchauffør
  • Flyttemand
  • Fragtchauffør
  • Selvstændig vognmand
… og meget mere
 
Vil du have endnu flere jobmuligheder, kan du supplere dit lastbilkørekort med et ADR-bevis eller et Hængerkort. Det giver dig mulighed for at køre med farligt gods eller lastbil med vogntog/træk-trailer. I flere brancher er det også godt at have certifikater som Gaffeltruck eller Vejen som arbejdsplads.
Info om fag
47854 - Godstransport med lastbil

Beskrivelse: Deltageren kan føre køretøjet rationelt med hovedvægt på sikkerhed, anvende reglerne og har kendskab til sundhed, færdsels- og miljøsikkerhed, service og logistik mv. jf. Færdselsstyrelsens gældende bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. Efter uddannelsen har deltageren erhvervet kørekort kategori C jf. gældende myndighedskrav beskrevet i Færdselsstyrelsens bekendtgørelse om undervisningsplan for køreuddannelsen til stor lastbil.

Fagnummer: 47854 Godstransport med lastbil Varighed 30 dage Inden for AMUs målgruppe: DKK 6.420,00 Uden for AMUs målgruppe: DKK 38.442,00 Er på følgende regionale positivlister: National positivliste Nordjylland Vestjylland Sydjylland Fyn Sjælland Hovedstaden Bornholm

FAQ Lastbilkørekort

Nej – de to kørekort har intet med hinanden at gøre. Dog, hvis du møder beruset/påvirket op til køreprøven, inddrager de dit kørekort til personbil.
  • Er du ledig og deltager på 6 ugers jobrettet uddannelse gennem A-kassen, er det dig selv, der betaler disse udgifter.
  • Er du ledig og deltager gennem Jobcentret på en jobplan, kan du evt. få bevilliget udgifterne.
  • Er du i arbejde eller selvforsørgende, er det dig selv eller din arbejdsgiver, der betaler disse udgifter.
Lægeattesten må ved ansøgningens indlevering ikke være over seks måneder gammel og ved udstedelsen af kørekortet ikke over et år og ni måneder gammel.
Inden kursusstart skal du til egen læge og have udarbejdet en lægeattest til store køretøjer (gruppe 2). Du skal medbringe 2 pasfotos. Din læge udfylder lægeerklæring og stempler dine billeder og lægger det i en lukket kuvert. Du må IKKE åbne kuverten, for så er din lægeerklæring ugyldig.
Du medbringer lægeerklæring på 1. kursusdag (eller hurtigst muligt), hvor vi så afleverer den hos borgerservice sammen med kørekortsansøgningen, til godkendelse. Det er en god idé også at ansøge om Vogntog/hænger i samme proces (kat. C/E). 
Hvis din lægeattest er uden bemærkninger, tager det typisk en uge for at få godkendelsen. Hvis der er bemærkninger til lægeerklæringen, kan det tage op til 3 måneder at få den godkendt, da den skal gennem embedslægen. Hvis embedslægen ikke finder dig egnet som chauffør, får du afslag og kan ikke erhverve kørekort til lastbil.
Selve transportindustrien i Danmark er i stor vækst, hvilket betyder at der er stor mangel på uddannede lastbilchauffører. Derudover kan lastbilchauffører arbejde inden for et hav af forskellige brancher, hvilket giver dig gode forudsætninger for at finde et job, som passer perfekt til dig.
Som lastbilchauffør kan du både arbejde i ind- og udlandet. Du kan for eksempel specialisere dig i at fragte gods med eller uden hænger, modulvogn eller sættevogn. Du kan også videreuddanne dig i at køre med specialvogne, såsom kølevogne eller tankvogne, eller i at håndtere forskellige fødevarer. Der er ikke dét, en lastbilchauffør ikke kan fragte.
Ja, det er der. Det er ingen hindring, dog er prisen til den høje takst.
Ja, det kan du. Har du en A-kasse, skal du spørge dem om du har ret til 6 ugers jobrettet kursus, og har du ikke det, så kan du spørge dit jobcenter, om de vil bevillige kurset til dig.
Kurset varer 6 uger / 30 dage incl. teoriprøve og køreprøve.
Du skal være 21 år og have kørekort til kategori B. Du skal være fyldt 21 år senest på prøve dagen, når du tager lastbilkørekort
Man skal bruge et EU-bevis, når man er lastbilchauffør og kører erhvervsmæssig kørsel inden for EU's grænser.
Et stort kørekort er et kørekort, som giver lov til at køre en lastbil der vejer mere end 3500kg.
Hvis du skal køre en lastbil der vejer mere end 3500kg, skal du have et stort kørekort.
C1 kørekort giver dig ret til at køre en lille lastbil, som vejer mere end 3500kg. men maksimalt 7500kg.
Det er ikke svært at køre lastbil. Men det er et selvstændigt job at være chauffør i en lastbil, og derfor er der en del du skal lære, inden du skal på landevejen. For at få kørekort til lastbil, skal du derfor deltage i et spændende kursus på minimum 30 dage.
Kørekort til lastbil gælder i højst 5 år, efter du har bestået køreprøven. Når der er gået 5 år, skal du tage den lovpligtige EU-efteruddannelse som tager 5 dage, og tage på borgerservice med en lægeerklæring og få fornyet dit lastbilkørekort.
Du skal være fyldt 21 år på prøvedatoen, have kørekort til almindelig bil, kategori B, for at starte med at køre lastbil. Inden du sætter dig ind i lastbilen, for første gang, skal du have en lægeattest der dokumenterer, at du ikke lider af dårligt syn, dobbelt syn eller af bevidsthedsforstyrrende sygdomme.
Danmarks Statistik har spurgt chauffører fra hele landet og er nået frem til, at en nyuddannet lastbilchauffør i gennemsnit tjener minimum 28-33.000 kr./md. Kører du aften/nat eller overtid, kan du selvfølgelig tjene mere.

Andre relevante kurser

Nyhedsbrev
Udfyld felterne for at modtage nyhedsbrevet